Close

Stein fra Sokndal sikrer landområder i Storbritannia

Siden 2020 har Rekefjord Stone levert over 1 million tonn stein til kystsikring av utsatte landområder, hovedsakelig i Storbritannia. Selskapet har i samme periode også levert like store mengder stein til havvindprosjekter i Europa.

«Stein fra Sokndal er etterspurt i Europa og bidrar til det grønne skiftet. Steien vår har reddet bebodde landarealer fra å skli ut i havet på grunn av økende utfordringer som stormflo, erosjon og ekstremvær som følge av klimaendringer. Steinen er også ettertraktet som erosjonsbeskyttelse av monopæler på havbunnen, og gir stabilitet og holdbarhet i offshore vind-prosjekter,» forteller Rahel Hertig, som har ansvaret for å følge opp de mange europeiske leveransene.

Kystsikring med stein fra Sokndal

Behovet for kystsikring er økende. I Storbritannia har kombinasjonen av voldsomme stormer med høye bølger og mye nedbør ødelagt verdifullt kystlandskap. Konsekvensene av klimaendringene er enorme.
En av leveransene fra Rekefjord den siste tiden har gått til en liten by i Skottland. I Millport på Isle of Cumbrae i Skottland bor det ca. 1500 mennesker. Byen ligger utsatt til og for å beskytte seg mot stadig økende grad av kysterosjon har de bygd murer og bølgebrytere for å redusere bølgekraften og beskytte landet. I fjor på denne tiden leverte Rekefjord Stone sammen med Stema Mibau / Titania totalt 17 båttransporter ut fra havnen i Rekefjord med steinblokker med vekt opp til 6 tonn hver til dette prosjektet.

Millport, Skottland – Bølgebryter med stein fra Sokndal.

Tilsvarende tiltak har blitt iverksatt med stein fra Sokndal til Aberaeron i Wales og i Hengistbury Head helt sør i England.
«Hengistbury Head og Aberaeron var som Millport sterkt truet av erosjon, forverret av stormer og stigende havnivå. Prosjektet med å sikre kystlinjen til dette sårbare og verdifulle området er en del av en regional plan for kystsikring, og er et samarbeid mellom sentrale og lokale myndigheter og miljøorganisasjoner. Sikringen var helt avgjørende for at folk kunne fortsette å bor her. Vi leverte steiner på opptil 10 tonn til sikringsarbeidene» forteller Rahel Hertig.

Aberaeron, Wales – kystsikring med stein fra Sokndal.

Lokal verdiskapning

De neste månedene skal Rekefjord Stone skipe ut om lag 300 000 tonn stein til nye kystsikring og havvindprosjekter i Europa. Etterspørselen fra kundene er høy og varig. Dette skaper store verdier lokalt.

  • «I Rekefjord Stone jobber det hver dag ca. 60 personer. I tillegg samarbeider vi tett og godt med mange lokale og regionale bedrifter for å få dette til. Vi ønsker å handle lokalt, og vi hadde ikke fått dette til uten våre gode lokale leverandører. Våre leverandører er kompetente, positive og ikke minst fleksible. I fjor handlet vi lokalt og regionalt for over 300 millioner kroner, fordelt på 146 leverandører», forteller daglig leder i Rekefjord Stone Egil Solheim.
  • «Steinproduksjonen er viktig for kommunen og gir ringvirkninger i hele regionen. Etterspørselen etter steinen herfra er høy, og vi håper å kunne bidra til ytterligere vekst lokalt og klimabeskyttelse og grønn industri i Europa i mange år fremover. Samarbeidet med Stema Mibau og Titania er viktig – og gjør at vi sammen og på kort tid kan levere store mengder stein til et svært spennende marked ,» sier Egil Solheim.
Dette er en automatisk oversettelse ved bruk av Google translate »