Close

Rekefjord-stein til ny havn i Aberdeen

Kystbyen Aberdeen i det nordøstlige Skottland trengte mer kaiplass for å håndtere den globale flåten, og bestemte seg for å bygge en helt ny havn sør for byen. Steinen til beskyttelse av gigantprosjektet kommer hovedsakelig fra Rekefjord.

Rekefjord Stone har levert over 500.000 tonn Ansit og Norit til etablering av ny havn i Aberdeen. Steinen ble hovedsakelig brukt til plastring av to moloer på til sammen 1400 meter som bølge- og erosjonsbeskyttelse.

I 2018 inngikk Rekefjord Stone (RSA) en avtale om levering av stein til Nigg Bay ved Aberdeen i forbindelse med etablering av prosjektet Aberdeen South Harbour.

«Vi startet leveransen i april 2018 og avsluttet i juli 2021. Totalt ble det levert 533.000 tonn blokkstein uten en eneste reklamasjon, forteller Tore Jonny Wollertsen i RSA, som har hatt ansvar for oppfølging av Aberdeen Harbour Expansion Project.

Høy kvalitet

Steinen til Aberdeen South Harbour ble brukt til plastring og erosjonsbeskyttelse (revetment). Graderingene var 1-3 tonns og 3-6 tonns blokker med Ansit og 2-5 tonns blokker med Norit.

En av RSAs faste transportselskaper Amasus Shipping sitt skip MV Liamare stod for levering av ca 90 prosent av leveransen til Aberdeen. MV Liamare er spesielt utrustet for transport av blokkstein.

Kort om bakgrunnen for havneprosjektet:

På grunn av den sentrale beliggenheten i byen, var det ikke mulig å ekspandere mer i nord, og prosjektet gikk derfor ut på å utvide med en helt ny havn sør for byen. I 2016 ble byggekontrakten signert, og byggingen av South Harbor startet i 2017. Aberdeen Harbour Expansion Project har blitt anerkjent av den skotske regjeringen i National Planning Framework som et infrastrukturprosjekt med nasjonal betydning.